Wat is een fluisterboot?

Een fluisterboot kenmerkt zich door het feit dat hij wordt voortbewogen door een elektromotor. Schepen met een hybride aandrijving, een combinatie van een kleine diesel en een elektromotor, vallen niet onder het begrip fluisterboot.

Ook grotere schepen als onderzeeboten en cruiseschepen worden elektrisch aangedreven. De benodigde energie wordt hier echter ter plaatse opgewekt met bijvoorbeeld dieselaggregaten. Hoewel een diesel-elektrisch schip minder lawaai maakt dan één die rechtstreeks met een dieselmotor wordt aangedreven, mogen dit soort schepen toch geen fluisterboten genoemd worden.

Fluisterboten worden veelal verhuurd. Voordelen zijn dat fluisterboten eenvoudig te bedienen zijn, weinig lawaai maken (fluistert), een vaarbewijs is meestal niet nodig, de boten zijn milieu- en onderhoudsvriendelijk.

Er zijn grote en kleine fluisterboten. Het meest verhuurd worden boten voor 4 tot 6 personen, maar ook boten voor 20 tot 80 personen bestaan, waarbij dan bijvoorbeeld met een gids door interessante gebieden gevaren wordt.

Voor wie niet bekend is met elektromotoren is goed advies belangrijk: overcapaciteit in vermogen, zoals bij benzine en diesel gebruikelijk is, is zeer kostbaar en onnodig. Elk waterverplaatsend schip heeft een maximum snelheid: de rompsnelheid. Meer vermogen helpt niet sneller te varen maar kost wel geld.