De stadsroute Leiden

De stadsroute Leiden is een zeer veelzijdige en daarom schitterende route. Vanaf Roelofarendsveen (of Hoogmade) vaart u door de natte polders. Prachtige poldersloten worden afgewisseld met poelen en vennen en leiden uiteindelijk naar het historische sluisje dat toegang geeft tot het Braassemermeer.

Geniet van het Groene Hart

Vanaf het Braassemermeer kunt u volop genieten van de rust en ruimte van het Groene Hart. Polders en water voeren hier de boventoon. Tel onderweg eens de vele molens in dit weidse landschap, want de omgeving van Kaag en Braassem heeft de meeste molens van Nederland!

Leiden grachtenstad

De polders achterlatend, vaart u Leiden binnen. Leiden is met meer dan 28 kilometer water de tweede grachtenstad van Nederland en de derde monumentenstad van ons land. De rijke historie heeft Leiden te danken aan een bloeiende en welvarende ‘lakenindustrie’. De lakenindustrie is niet meer, maar Leiden is nog wel varend en zeer geliefd onder watersportliefhebbers.

De stad ademt de Gouden Eeuw en vanaf het water zijn de prachtige monumentale panden in al hun glorie te bewonderen. U vaart langs het beroemde Rapenburg, de Poorten, de Waagpoort en de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. En let eens op de vele muurgedichten waar de gebouwen in Leiden rijk mee zijn. Ze vormen onderdeel van het project ‘Gedichten op muren’ dat sinds 1992 in Leiden loopt.

Zonnige terassen aan het water

De vele eettentjes, kroegen en terrassen maken Leiden niet alleen een mooie, maar ook een bijzonder gezellige stad om te varen.

De stadsroute Leiden